بازار آریا

آخرين مطالب

اقتصاد ایران 3.7 درصد بزرگ‌تر شد | روایت رئیس‌کل بانک مرکزی از تازه‌ترین متغیرهای اقتصادی کشور اقتصاد ایران

اقتصاد ایران 3.7 درصد بزرگ‌تر شد | روایت رئیس‌کل بانک مرکزی از تازه‌ترین متغیرهای اقتصادی کشور
  بزرگنمايي:

بازار آریا - به گزارش همشهری آنلاین، محمدرضا فرزین، رئیس‌کل بانک مرکزی در تازه‌ترین گزارش خود به آمارهای اقتصادی کشور در 9ماهه امسال پرداخت. به‌گفته او، اقتصاد کشور در 9ماهه ابتدایی سال 1403رشد اقتصادی 3.7درصدی را تجربه کرده است که در مقایسه با متوسط رشد اقتصادی جهانی و کشورهای منطقه نرخ رشد مناسب و قابل‌قبولی به شمار می‌رود.
نرخ رشد 3.7درصدی اقتصادی ایران در مقایسه با کشورهای منطقه همچون ترکیه (2.8درصد)، عربستان (1.4درصد)، پاکستان (2.5درصد)، عراق (1.4درصد) و متوسط رشد کشورهای خاورمیانه و آسیای مرکزی با نرخ 2.4درصد، رشد نسبتا مطلوب و قابل‌قبولی به شمار می‌رود.
کدام بخش‌ها بیشتر رشد کردند بررسی گزارش بانک مرکزی از نرخ رشد اقتصادی به تفکیک بخش‌های مختلف اقتصادی کشور نشان می‌دهد بخش خدمات تقریبا 50درصد تولید ناخالص ملی را تشکیل می‌دهد. همچنین سهم بخش صنایع و معادن 30درصد، کشاورزی و نفت نیز هر کدام 10درصد از کل تولید ناخالص داخلی کشور را تشکیل می‌دهد.
مهار نرخ رشد نقدینگی نرخ رشد نقدینگی که در اسفندماه 1402به 24.3درصد رسیده بود در بهمن‌ماه امسال به 27.8درصد رسید. پیش از این بانک مرکزی اعلام کرده بود نرخ رشد نقدینگی را در محدوده 25درصد حفظ خواهد کرد، اما این هدف محقق نشد و منجر به افزایش نرخ رشد نقدینگی شد. آن طور که رئیس‌کل بانک مرکزی می‌گوید: این رشد ناشی از آن است که بانک مرکزی به این نتیجه رسیده که عدم‌افزایش نقدینگی ممکن است به انسداد نقدینگی منجر شود.
جلوگیری از رشد پایه پولی در فروردین‌ماه سال قبل نرخ رشد پایه پولی به ارقام بسیار بالای 45.5درصد رسیده بود، اما پس از آن با اعمال تغییراتی نرخ رشد پایه پولی شروع به نزول کرد و در بهمن‌ماه امسال به 22درصد رسید؛ این در حالی است که نرخ رشد پایه پولی در مقاطعی حتی به 19درصد هم رسید.
کنترل تورم نرخ تورم سالانه طی 2سال اخیر کاهش یافته است و از حد بالای 55.7درصد در ابتدای سال 1402به 35.4درصد در بهمن‌ماه 1403کاهش یافته است. رئیس‌کل بانک مرکزی می‌گوید: با سیاست‌های جدیدی که در سال آینده اتخاذ خواهیم کرد تورم با کاهش بیشتری مواجه خواهد شد.
دلایل افزایش تورم در بهمن‌ماه آن طور که آمارها نشان می‌دهد نرخ تورم ماهانه و نقطه به نقطه در بهمن‌ماه امسال افزایش یافته است. محمدرضا فرزین درباره دلایل رشد تورم در بهمن‌ماه می‌گوید: نرخ تورم نقطه به نقطه در بهمن‌ماه 1403 به‌دلیل افزایش نرخ ارز در سامانه نیما اندکی افزایش یافت؛ همچنین شکل‌گیری انتظاراتی مبنی بر افزایش نرخ ارز 28500(ترجیحی) به 38هزار تومان منجر به افزایش قیمت اقلام کالاهای اساسی شد؛ لذا در بهمن‌ماه و درخصوص کالاهای اساسی تورم نقطه به نقطه افزایش نشان داد، اما همچنان این نرخ قابل کنترل است و البته تداوم سیاست ارز ترجیحی با نرخ 28هزار و 500تومان برای اقلام کالاهای اساسی در دستور کار است و همچنان این سیاست ادامه خواهد داشت؛ لذا در سال آینده نیز ارز 28هزار و 500تومانی تأمین می‌شود تا بتوانیم تورم این اقلام را کنترل کنیم.
تورم تولیدکننده آمارها نشان می‌دهد تورم تولیدکننده در ابتدای سال 1400به رقم بالای 82.6درصد رسیده بود. این نرخ رشد اما پس از آن با یک شیب تند به حدود 40.4درصد و سپس در بهمن‌ماه امسال به 26.7درصد رسید.
افزایش سرعت صادرات بررسی متغیرهای کلان اقتصاد کشور که توسط بانک مرکزی ارائه شده نشان می‌دهد: صادرات غیرنفتی کشور در 11ماهه ابتدایی با رقم بیش از 53.3میلیارد دلار، 18.8درصد رشد داشته است؛ درحالی‌که واردات با ثبت رقم حدود 63میلیارد دلار رشدی معادل 5.6درصد داشته است.
اگرچه تراز تجاری کشور بدون نفت به منفی 10میلیارد دلار رسیده است، اما اگر صادرات نفتی را به این ارقام اضافه کنیم تراز تجاری کشور به مثبت 15میلیارد دلار خواهد رسید.
در مجموع حجم تجارت غیرنفتی کشور از 105میلیارد دلار در سال 1402به 116میلیارد دلار در سال 1403رسیده است که حاکی از نرخ رشد 11.2درصدی حجم تجارت غیرنفتی کشور در 11ماهه امسال است.
تشکیل سرمایه متغیرهای کلان اقتصاد ایران حاکی از آن است که در فصل بهار نرخ رشد تشکیل سرمایه 2.2درصد، در فصل تابستان 3.3درصد، در فصل پاییز 4.4درصد و در 9ماهه نیز نرخ رشد 3.4درصدی در بخش تشکیل سرمایه ثبت شده است.

بازار آریا

کد خبر 932291 منبع: روزنامه همشهری برچسب‌ها اقتصاد - تورم بانک مرکزی اقتصاد بازار اقتصاد

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1279599/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش بقایی به ادعاهای اخیر گروه هفت علیه ایران

ورود بازار ارز تهران به روند نزولی/ سقوط قیمت لیر ترکیه و درهم امارات

کانادا به‌دنبال جایگزینی اف-35 آمریکا

بازگشت خوش‌بینی به بورس؟

تحلیلی از کناره‌گیری شورای رقابت در قیمت‌گذاری خودرو؛ آزادسازی بازار یا خیانت به مصرف‌کننده؟

افزایش قیمت دلار با پتروشیمی‌ها چه کرد؟

امام جمعه شیراز: عدالت چارچوب جامعه را سامان می‌دهد / نیکوکاری را ترویج دهیم

گفتگوی تلفنی وزرای امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و بولیوی

ایران و بولیوی بر پیگیری روند توسعه روابط دوجانبه تأکید کردند

محور اصلی گفتگوی تلفنی وزرای خارجه ایران و بولیوی چه بود؟

تصادف مرگبار سمند با پژو 405 / مادر باردار جان باخت

نوسانات تاریخی وال‌استریت در عصر ترامپ/ زیان سنگین دلار

داستان 61 تن طلای گمشده چیست؟

تعیین حداقل دستمزد سال 1404 احتمالا چند درصد بالاتر از تورم

پیش بینی قیمت دلار 26 اسفند 1403

عرضه سیب و پرتغال ایام عید از چه زمانی و با چه قیمتی خواهد شد؟

اهدای کلاه ایمنی به راکبان موتورسیکلت در فیروزآباد

پیش بینی قیمت طلا و سکه 26 اسفند 1403

نوسان منفی قیمت‌ها در بازار ارز/ دینار عراق و ریال عمان چند؟

پیش نویس قانون اساسی جدید سوریه

فوری / حمله هوایی به صنعا

واریز سود سهام عدالت از فردا

ایران؛ نایب قهرمان مسابقات بین‌المللی جام «وفاق»

فوری / تاریخ آغاز واریز سود سهام عدالت اعلام شد

آزمایش موفق موشک نپتون اوکراین با برد 1000 کیلومتری

هشدار رئیس کانون عالی انجمن‌های صنفی کارگران از بحران بیکاری ارادی!

عرضه گسترده میوه شب عید تا 15 فروردین

احضار پیروانی، کنعانی‌زادگان و ماندگاری به کمیته اخلاق

آخرین تلاش ‌بورس

واکنش آفریقای جنوبی به اخراج سفیر این کشور از آمریکا

تماس تلفنی ماکرون با نخست‌وزیر عراق

چالش 46 همتی وزارت‌خانه بی وزیر

برای توسعه استان گلستان به سرمایه‌گذاری و رفع موانع نیاز داریم

رایزنی «اولیانوف» با مدیرکل آژانس درباره ایران

یکی از وعده های پزشکیان هوا شد

سال 95 با حداقل حقوق کارگری می‌شد 7 گرم طلا خرید اما الان به یک گرم کاهش یافته است

رژیم اشغالگر دوباره محدودیت‌های پیش از آتش‌بس را از سر گرفته است

16 کشته در طوفان‌ و گردبادهای مرگبار در ایالات‌متحده

اهمیت کمپرسور Off Gas در محیط زیست، اقتصادی و دانش‌بنیان

ابلاغ مصوبه معافیت کارفرمایان با حداکثر 5 کارگر توسط معاون اول پزشکیان

سردار سلامی: هر تهدیدی عملی شود به شدیدترین حالت، کوبنده و ویرانگر پاسخ می‌دهیم

نوروزی متفاوت با دنیای اقتصاد!

نبرد اتریوم و ریپل؛ نگهداری کدام رمز ارز بهتر است؟

مهمترین ویژگی های تولید کننده پوتین ایمنی و کفش ایمنی چیست؟ خرید عمده کفش ایمنی پادکس در سال 1404 به چه صورت است؟

بحران مسکن در ایران؛ رکود، تورم و آینده‌ای نامطمئن

رکورد معاملات شمش طلا شکسته شد

دیدار سفیر جدید ایران در لندن با عراقچی

آخرین روز کاری بانک ها در سال 1403 + جزئیات

ساخت منطقه ویژه اقتصادی ایران و ترکیه

خروج سرمایه‌گذاران چینی، زنگ خطری برای معادن ایران/ حفظ بازار چین، تنها راه بقا در شرایط فعلی

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی